Bamboe staat bekend als een ontzettend duurzaam en milieuvriendelijk product. Maar waarom is bamboe dan milieuvriendelijk?
Hieronder enkele redenen op een rijtje:
- Bamboe groeit ontzettend snel, na 3 tot 6 maanden bereikt bamboe zijn maximale hoogte, de jaren hierna zullen cellen ‘verhouten’. Voor sommige producten volstaat het om de bamboe dus al te oogsten na enkele maanden. Wanneer echter mechanische hardhout eigenschappen verreist zijn dan wordt de bamboe pas geoogst na 4 tot 5 jaar. De bamboe moet dan geoogst worden of sterft. Dit maakt een jaarlijkse oogst mogelijk.
- Bamboe is daarbij een onuitputtelijke grondstof. Elke cyclus worden de oude stammen geoogst en geeft dit de jonge stammen meer ruimte om te groeien; wat weer zorgt voor nog een betere oogst. Als bamboe geoogst wordt zijn dat enkel de stengels, de moederwortel blijft intact en nieuwe scheuten groeien weer aan. Bamboe hoeft dus niet na elke oogst opnieuw aangeplant te worden en recycled zichzelf als het ware.
- Bamboe heeft geen pesticiden, insecticiden of kunstmest nodig om goed te kunnen groeien.
- Bamboe is perfect om te planten op gedegradeerd land. Wanneer er bijvoorbeeld (on)bewust bosbranden geweest zijn kan bamboe op de meeste plekken perfect groeien in tegenstelling tot veel houtsoorten.
- Bamboestengels zijn meesters in het opnemen van water en hebben dus weinig extra water nodig om te groeien.
- Bamboe geeft 35% meer zuurstof in de atmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout. Bamboe is de beste in CO2 opname.
- Onverwerkte bamboe is biologisch afbreekbaar en te composteren.
- Bamboe is recyclebaar en wordt gezien als één van de alternatieven voor plastic.
- Bamboe is ijzersterk en is erg buigzaam. Dit maakt het ideaal materiaal voor het maken van meubels en om te gebruiken als bouwmateriaal.