Ontdek de voordelen van bouwen met bamboe


Een van de belangrijkste voordelen van bouwen met bamboe is dat het een prachtige, natuurlijke en hernieuwbare hulpbron is, die in staat is snel te groeien, waardoor ontbossing van onze kostbare tropische regenwouden in de toekomst kan worden voorkomen.

Maar, er is meer...

In het geval van Guadua bamboe zijn de vezels tot 1 cm lang, terwijl die van hout ongeveer 2 mm lang zijn. Met een treksterkte tot 40 kN/cm2 overtreft Guadua gemakkelijk de houtvezels (ongeveer 5 kN/cm2), of zelfs zacht staal (36 kN/cm2).

Het vermogen om energie te absorberen en de hogere buigsterkte maken van deze bamboe een ideaal materiaal voor seismische bestendige constructies.

Bamboe bevat slechts een klein gedeelte lignine. Het belangrijkste bestanddeel is kiezelzuur, dat de scheut zijn duurzaamheid en hardheid geeft. De weefselsamenstelling van guadua is 40% vezel, 51% parenchym en 9% geleidend weefsel, wat zijn verbazingwekkende sterkte en flexibiliteit verklaart.

The Cities of the Future – HSBC In The Future I #BambooCity I HSBC Bank Canada

Wat zijn de voordelen van bouwen met bamboe?

·        Bamboe is gemakkelijk te snijden, te hanteren, te repareren, te herplaatsen en te onderhouden, zonder dat daarvoor geavanceerd gereedschap of apparatuur nodig is.

·        Door zijn buitengewone fysieke kenmerken is Guadua-bamboe geschikt voor alle soorten structuren en constructies.

·        Bamboe is niet vervuilend en heeft geen korsten of delen die als afval kunnen worden beschouwd. In plaats van bij te dragen tot de problemen van vervuilende stortplaatsen zoals bij conventioneel bouwafval, wordt elk deel van de bamboe dat niet wordt gebruikt, terug in de aarde gerecycleerd als meststof of kan het worden verwerkt tot bamboehoutskool.

·        Door zijn ronde vorm en holle doorsneden is bamboe een licht bouwmateriaal, dat gemakkelijk te hanteren, te vervoeren en op te slaan is. Bouwen met bamboe bespaart dus tijd.

·        Bamboe kan zowel voor permanente als voor tijdelijke constructies worden gebruikt.

·        In elk van zijn knooppunten heeft bamboe een scheidingswand of dwarswand die de sterkte behoudt en buigen mogelijk maakt, zodat scheuren bij buigen worden voorkomen. Door deze fantastische eigenschap biedt een bamboeconstructie een superieure weerstand tegen aardbevingen.

·        Door de samenstelling van de vezels in de wanden van de bamboe kan deze in de lengte of in dwarsrichting in stukken van willekeurige lengte worden gesneden, met behulp van eenvoudige handgereedschappen zoals het machete.

·        Het natuurlijke oppervlak van de bamboe is glad, schoon, met een aantrekkelijke kleur die niet geverfd, geschraapt of gepolijst hoeft te worden.

·        Naast het gebruik als constructie-element kan bamboe ook andere functies hebben, zoals: vloeren, wandbekleding, waterleidingen, drainage, en meubilair.

·        Een ander voordeel van bouwen met bamboe is dat het kan worden gebruikt in combinatie met andere soorten bouwmaterialen, zoals versterkingsmateriaal voor funderingen.

Ontdek ons uitgebreid aanbod bamboematerialen

Meest Recent Post

In de kijker

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

DUURZAAM WONEN MET BAMBOE

wereldwijde erkenning

Bamboe België hecht veel belang aan duurzame en natuurlijke producten. Daarom zijn wij steeds op zoek naar de beste ecologische oplossingen om de beleving en ervaring van ieder project te maximaliseren. Wij importeren wereldwijd en verkopen zowel aan particulieren als aan professionelen. 

Contacteer ons